Właściwości diety lekkostrawnej
Dieta lekkostrawna polega na odpowiednim doborze łatwostrawnych produktów oraz na ich właściwym przyrządzaniu. Przyrządzanie składników jest równie ważne jak ich dobór, ponieważ dzięki temu posiłek jest łatwo przyswajalny przez organizm. Dieta łatwostrawna, w głównej mierze znajduje zastosowanie w stanach pooperacyjnych oraz w stanach zapalnych żołądka i jelit. Jest podstawowym krokiem w przygotowaniu diet leczniczych. Łatwa przyswajalność produktów korzystnie wpływa na metabolizm. To z kolei przekłada się na szybszą regenerację organizmu podczas procesu leczenia. Można ją też stosować przy oczyszczaniu organizmu.
Przygotowanie produktów
Jak już wspomniałem, przygotowanie produktów jest bardzo ważne. W okresie stosowania diety powinieneś zmniejszyć ilość błonnika pokarmowego. Mianowicie:
– obieraj produkty ze skórek, np: ziemniaki, jabłko, itp.
– miksuj produkty: ugotowana marchewka, ziemniaki PUREE
– gotuj produkty w wodzie, duś na parze, możesz piec w folii lub na ruszcie – nie wolno smażyć na tłuszczu
– przyrządzaj potrawy w postaci papek: miksowane mięso, ser twarogowy, warzywa i owoce
– jaja możesz smażyć na maśle, oleju roślinnym bądź na parze
– ostre przyprawy są wykluczone, możesz stosować tylko łagodne
– stosuj tylko dojrzałe owoce
Przykład diety lekko strawnej
Śniadanie: pieczywo pszenne z margaryną roślinną, chuda wędlina, zielona sałata, kawa zbożowa.
Przekąska (II śniadanie): kanapka z twarogiem, sok marchewkowy rozcieńczony z przegotowaną wodą.
Obiad: rosół drobiowy z ryżem, kotlet z cielęciny, zmiksowane ziemniaki, zmiksowana gotowana marchewka.
Przekąska (podwieczorek): galaretka owocowa.
Kolacja: pierogi z twarożkiem, sałatka z jabłka i selera.
Jak widzisz przygotowanie posiłków diety łatwostrawnej nie jest trudne ale wymaga trochę więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnych posiłków.
Pozdrawiam serdecznie – Adrian!
Jeżeli podoba Ci się ten post, podziel się nim: