Przyczyny łuszczycy
Łuszczyca – charakteryzuje się powstawaniem na skórze łuszczących się wykwitów. Jest chorobą przewlekłą, nawracającą się ale nie groźną. Przyczyn łuszczycy naukowcy upatrują w nieprawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Łuszczyca charakteryzuje się zaróżowionymi, płaskimi grudkami o wyrazistych brzegach pokryte srebrzystą łuską. Wykwity występują najczęściej na: łokciach, kolanach, skórze głowy, w okolicy krzyżowej i pośladkowej.
Zioła na łuszczycę
Łuszczyca – do kuracji ziołowej stosuje się: 100 g pokrzywy, 100 g kwiatu bzu czarnego oraz 200 g korzenia łopianu. Łyżeczkę ziół zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 15-30. Pić 3 razy dziennie.
Dieta przy łuszczycy
Przede wszystkim dieta przy łuszczycy powinna składać się z produktów zawierających jak najwięcej witamin z grupy B, D, E oraz kwasy Omega-3. Produkty: ryby morskie, owoce cytrusowe, sałata, marchew, czosnek, jaja, czerwone winogrona, pietruszka. Można również pić tran. Należy też zadbać o nawadnianie organizmu. Łuszczyca jest chorobą, która wymaga przestrzegania diety oraz nawilżania skóry. Jest bardzo uciążliwą przypadłością, gdyż skóra wygląda bardzo nieestetycznie oraz dlatego, że choroba ta ma tendencje do powracania.
Zapraszam do przeczytania:
Pozdrawiam serdecznie – Adrian!
Jeżeli podoba Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi: