Naturalne witaminy
Wpis zawiera krótką charakterystykę poszczególnych witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu
Witamina A – niezbędna do prawidłowego widzenia. Ma znaczący wpływ na skórę i paznokcie. Spowalnia procesy starzenia organizmu.
Źródła pochodzenia: mleko, jaja, marchewka, pomidory, kiełki zbóż, natka pietruszki, morele, brzoskwinie.
Witamina B1 (Tiamina) – wzmacnia układ nerwowy i wpływa na jakość snu. Usuwa uczucie zmęczenia oraz korzystnie wpływa na koncentrację.
Źródła pochodzenia: drożdże piwne, orzechy ziemne, laskowe, włoskie, kasza jęczmienna i gryczana, kapusta, śliwki.
Witamina B2 (Ryboflawina) – wpływa na prawidłową przemianę materii oraz niezbędna do produkcji czerwonych krwinek w organizmie.
Źródła pochodzenia: biały ser, kukurydza, jabłka, jaja, płatki owsiane, kasza gryczana.
Witamina B3 (Niacyna) – odpowiada za prawidłową ilość cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Wzmacnia układ krążenia i system nerwowy. Wpływa na prawidłową przemianę materii.
Naturalne źródła: orzechy ziemne, pieczywo razowe, pomidory, warzywa strączkowe.
Witamina B6 – niezbędna do przyswajania białka przez organizm. Znacząco wpływa na odporność organizmu oraz bierze udział w procesach krwiotwórczych. Wzmacnia skórę, paznokcie i włosy.
Naturalne źródła pochodzenia: jaja, orzechy laskowe, arachidowe i włoskie, marchew, kasza gryczana , kapusta, ziarna słonecznika.
Witamina B12 (kobalanina) – odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych ciałek krwi. Bierze udział w procesach przemiany materii. Wzmacnia system nerwowy i układ krążenia.
Naturalne źródła pochodzenia: ryby, produkty mleczne, mięso i groch.
Witamina C – należy do grupy przeciwutleniaczy. Wpływa na odporność organizmu i przeciwdziała chorobom układu krążenia. Ma działanie antynowotworowe i uszczelnia naczynka krwionośne.
Naturalne źródła pochodzenia: koper, owoce cytrusowe, natka pietruszki, cebula, czosnek, jabłka, porzeczki.
Witamina D – ma znaczący wpływ na stan kości. Jest niezbędna do prawidłowej przemiany wapnia i fosforu.
Naturalne źródła pochodzenia: śledzie, mleko, ser biały, grzyby, wątroba.
Witamina E – przeciwdziała starzeniu się organizmu. Ujędrnia skórę w związku z czym nazywana jest witaminą młodości. Działa antynowotworowo oraz przeciwdziała chorobom układu krążenia.
Naturalne źródła pochodzenia: pokrzywa, seler, kukurydza, jaja, orzechy arachidowe, laskowe i włoskie, migdały, marchew, mąka pełnoziarnista, bruksela.
Witamina F – wzmacnia włosy i paznokcie. Przeciwdziała łupieżowi, zapobiega trądzikowi oraz czyrakom. Wpływa na elastyczność skóry.
Naturalne źródła pochodzenia: kiełki pszenicy, tran, ryby morskie, olej migdałowy, pełne mleko, orzechy, oliwa z oliwek, pestki dyni i pestki słonecznika.
Witamina H – ujędrnia i uelastycznia skórę. Zapobiega powstawaniu łuszczycy skóry oraz wpływa na odporność organizmu.
Naturalne źródła pochodzenia: wątroba, mąka sojowa, orzechy ziemne, grzyby, ryż, mąka pełnoziarnista, marchew, pomidory.
Witamina K – ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi. Posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Naturalne źródła pochodzenia: mleko, produkty mleczne, brzoskwinie, olej sojowy, koper, liście pokrzywy, ziemniaki, kalafior, orzechy włoskie.
Naturalne minerały – źródła i rola
Magnez – wpływa na prawidłową pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego. Odpowiada za stan układu nerwowego, zapobiega odkładaniu cholesterolu na ściankach tętnic, wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
Naturalne źródła pochodzenia: mleko, kakao, ryby, sery żółte i białe, jaja, ziemniaki, orzechy.
Sód – odpowiada za prawidłową pracę mięśnia sercowego oraz całego układu mięśniowego. Ma znaczący wpływ na regulację zawartości wody w płytkach pozakomórkowych.
Naturalne źródła pochodzenia: sól kuchenna,jaja, banany, pieczywo pełnoziarniste.
Potas – niezbędny do prawidłowej pracy serca, wspomaga trawienie i pomaga usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
Naturalne źródła pochodzenia: kakao, pestki dyni, soja, otręby pszenne, migdały, orzechy pistacjowe, kasza gryczana, czekolada, banany.
Żelazo – odgrywa ważną rolę w produkcji hemoglobiny, niezbędne do prawidłowej budowy skóry i paznokci. Wzmacnia włosy oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Naturalne źródła pochodzenia: mleko, żółtka jaj, ryby, wątroba, ciemne pieczywo, warzywa strączkowe, pokrzywa, kasza.
Miedź – odpowiada za stan naczyń krwionośnych oraz tkankę łączną. Bierze udział w prawidłowej syntezie hemoglobiny, wpływa na prawidłowe utrzymanie stanu cholesterolu.
Naturalne źródła pochodzenia: ryby, rodzynki, płatki owsiane, orzechy włoskie, ser żółty, czekolada gorzka, groszek zielony.
Jod – wchodzi w skład hormonów tarczycy, które kontrolują układ nerwowy i mięśniowy. Przyczynia się do spalania nadmiaru tłuszczu. Wpływa na stan skóry, paznokci i włosów.
Naturalne źródła pochodzenia: sól jodowana, ryby morskie, cebula, ananas, dziki bez czarny.
Cynk – zapobiega nowotworom odpowiada za gojenie ran, pełni kluczową rolę w rozwoju płodu, wpływa na koncentrację.
Naturalne źródła pochodzenia: ryby morskie, chude mięso, żółtka jaj, orzechy, marchew, bruksela, szpinak, cebula, kiełki zbóż.
Selen – ma działanie antynowotworowe, odpowiada za układ odpornościowy, wspomaga pracę wątroby, wpływa na stan wzroku, skóry, włosów, wspomaga potencję.
Naturalne źródła pochodzenia: ryby morskie, kuurydza, siarkowe wody mineralne, jaja, mleko, soja, przenica, owies, warzywa strączkowe.
Krzem – posiada właściwości antynowotworowe. Wpływa na stan skóry, włosów i paznokci oraz tkanki łącznej i kości.
Naturalne źródła pochodzenia: skrzyp polny, buraki, pokrzywa, ziarna zbóż, kasza gryczana, marchew.
Wapń – ma znaczący wpływ na stan kości i zębów. Wspomaga pracę układu krążenia oraz wpływa na krzepliwość krwi.
Naturalne źródła pochodzenia: mleko, produkty mleczne, ryby, migdały, fasola, kalafior, marchew, pestki słonecznika, jaja.
Fosfor – pełni ważną funkcję w prawidłowej pracy układu krążenia. Jest również składnikiem budulcowym kości i zębów.
Naturalne źródła pochodzenia: ryby, jaja, mleko, produkty mleczne, fasola, ziemniaki, groch, pestki dyni.
Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy dokładać wszelkich starań, aby uzupełniać ich niedobory. Często jest tak, że niedobór jednego minerału lub witaminy powoduje zmniejszone wchłanianie innych, np. niedobór witaminy B6 powoduje zmniejszone wchłanianie magnezu. Niedobór magnezu zmniejsza wchłanianie. Ciężko jest ustalić nam samym, którego minerału lub witaminy nam brakuje, dlatego najlepiej jest dostarczać do organizmu przez dłuższy czas zestaw witamin i minerałów w formie suplementów bądź za pomocą kuracji naturalnych.
Pozdrawiam-Adrian!
Źródło: Nina Grella ,,naturalne leczenie”; Danuta Tyszyńska-Kownacka, Teresa Starek ,,Zioła w polskim domu”
Jeżeli podoba Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi: