Anemia

przez / czwartek, 02 maja 2013 / Kategoria: Choroby krwi

Przyczyna anemii

 Anemia (niedokrwistość) –  niski poziom hemoglobiny oraz erytrocytów

  – niedokrwistość z powodu braku żelaza

  – niedokrwistość z powodu niedoboru kwasu foliowego

  – niedokrwistość z powodu niedoboru witaminy B12 

  – niedokrwistość z powodu niedoboru miedzi

Poniższe przepisy uzupełniają brak tych składników w organizmie. Ale najpierw należy poznać przyczynę anemii, gdyż w niektórych przypadkach kurację trzeba uzupełnić dodatkową ilością brakującego pierwiastka.

 Zioła na anemię

  Anemia – można stosować następującą mieszankę ziołowa: 200 g liści pokrzywy, 100 g owocu dzikiej róży,  50 g liści czarnej porzeczki, 50 g kwiatu rumianku,  50 g perzu i 50 g korzenia mniszka lekarskiego.  Łyżkę stołową mieszanki ziołowej zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 30 minut.  Pić 3 razy dziennie 2 godziny po posiłku.

Soki na anemię

  Podobnie jak w przypadku białaczki bardzo dobre działanie krwiotwórcze ma sok z czerwonych buraczków:  1 litr przegotowanej wody, 1 kg buraczków czerwonych, 1 duża marchew, 1 jabłko, 1 łyżka stołowa soli i 2 łyżki miodu. Buraczki, marchewkę i jabłko  obieramy, kroimy w plastry i wkładamy wszystko do dużego słoika (3-4 l). Potem dodajemy sól i miód. Całość zalewamy wodą i delikatnie mieszamy. Słoik nakrywamy czystą gazą.  Odstawiamy na 5-6 dni. Jeżeli sok będzie miał kwaskowy smak to możemy go przecedzić i odstawić do lodówki. Należy pić po pół szklanki rano i wieczorem przed snem. Rano należy pić na czczo 30 minut przed posiłkiem. Wieczorem pić przed snem 2 godziny po posiłku. Nie zaleca się robienia większej ilości soku, ponieważ będzie on nieświeży i straci swe właściwości. Sok należy trzymać w lodówce, przed wypiciem delikatnie podgrzać.

  Syrop z czerwonych buraczków: 1 kg buraczków – obrać, pokroić w plastry i włożyć do słoika. Posypać 5 łyżkami stołowymi cukru i nakryć czystą gazą. Tak przygotowany syrop należy pić po 1/4 szklanki na czczo, 30 minut przed posiłkiem oraz na noc, 2 godziny po kolacji. W poważnych stanach białaczki można pić 3 razy dziennie. 

 Sok z pokrzywy na anemię – 1 kg świeżej pokrzywy przepuścić przez sokowirówkę, po czym zlać do ciemnej butelki i dodać małą łyżeczkę spirytusu. Przechowywać w lodówce maksymalnie  do 5 dni. Należy pić 2 razy dziennie: rano na czczo 30 minut przed posiłkiem i wieczorem 2 godziny po ostatnim posiłku. Po dwóch tygodniach stosowania kurację przerwać na 7 dni. Po 7 dniach kurację powtórzyć przez kolejne 2 tygodnie. Po 3 serii dwutygodniowej należy zrobić 14 dni przerwy.

Dieta podczas anemii

  W przypadku anemii – podobnie jak przy białaczce –  należy zjadać jak największe ilości warzyw i owoców: marchewka, jabłka, pietruszka, buraczki czerwone, chrzan oraz ogórki.  Dieta powinna być lekkostrawna z ograniczeniem spożywania tłuszczów zwierzęcych.

  Anemia jest przypadłością, do wyleczenia której, niezbędna jest odpowiednia dieta i zdrowy styl życia. 

Zapraszam do przeczytania:

Choroby krwi – białaczka

Życzę dużo zdrowia – Adrian!

Źródło: Nina Grella ,,Leczenie naturalne”

 

Jeżeli podoba Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi:

Dodaj komentarz

Czemu służy to pytanie?

Góra