Kategorie
- Choroba nowotworowa
- Choroby krwi
- Choroby oczu
- Choroby skóry
- Choroby układu krążenia
- Dieta
- Dolegliwości kobiece
- Dolegliwości układu moczowego
- Dolegliwości układu nerwowego
- Dolegliwości układu oddechowego
- Dolegliwości układu pokarmowego
- Macierzyństwo
- Odchudzanie
- Pielęgnacja urody
- Psychika
- Układ kostny
- Zdrowe ciało
Biegunka
Biegunka – przyczyny
Biegunka – potocznie zwana rozwolnieniem. Polega na częstszym wypróżnianiu lub zwiększonej ilości stolca. Stolec przyjmuje konsystencję płynną lub półpłynną. Towarzyszą temu silne bóle brzucha, osłabienie, a czasem podwyższona temperatura. Biegunka trwająca do 14 dni, jest określana mianem biegunki ostrej, natomiast utrzymywanie się biegunki ponad 14 dni, nosi nazwę biegunki przewlekłej. Długotrwałe utrzymywanie się, może doprowadzić do odwodnienia organizmu. W związku z tym, nie wolno bagatelizować tej przypadłości i należy nawadniać organizm. Przyczynami biegunki, mogą być bakterie lub wirusy. Inną przyczyną może być samoistne oczyszczanie organizmu – w przypadku silnego zanieczyszczenia. Biegunka może się też pojawić się po spożyciu źle połączonych pokarmów. Zbyt częste jej występowanie może mieć wiele przyczyn. Mogą to być problemy wątrobowe, problemy żołądkowe, a także wyjałowienie flory bakteryjnej. W takim przypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem. Biegunka ostra i przewlekła jest leczona najczęściej za pomocą leków zawierających loperamid , difenoksylat, węgiel leczniczy . Długotrwała biegunka może spowodować uszkodzenie jelit. Przypadłość ta jest szczególnie niebezpieczna wśród małych dzieci.
Mieszanka ziołowa na biegunkę
W celu leczenia biegunki można stosować poniższe mieszanki ziołowe. W przypadku, gdy dolegliwości nie ustępują, należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem, aby zbadał przyczynę biegunki.
Mieszanka ziołowa: 50 g liści maliny, 50 g krwawnika, 50 g nagietka i 20 g mięty pieprzowej. Łyżkę stołową ziół zalać szklanką wrzątku i parzyć 30 minut pod przykryciem. Pić 4 razy dziennie po pół szklanki, ciepłe i małymi łykami.
Można też przygotować: 50 g liści maliny, 20 g tymianku pospolitego i 20 g melisy. Łyżkę stołową ziół zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 30 minut. Pić 4 razy dziennie po pół szklanki.
Dieta w okresie biegunki
W okresie biegunki należy przestrzegać diety, w celu wyregulowania pracy układu pokarmowego. Dieta powinna składać się z takich potraw jak: : mięso drobiowe, cielęcina, zupy warzywne, jabłka, banany. Należy wykluczyć z jadłospisu potrawy tłuste oraz smażone na tłuszczu do czasu ustąpienia biegunki. Nie wolno też spożywać owoców rozwalniających, takich jak śliwki, morele itd.
Zapraszam do przeczytania:
Dolegliwości układu pokarmowego – nieżyt żołądka
Dolegliwości układu pokarmowego – nadkwaśność, zgaga
Dolegliwości układu pokarmowego – zaparcia
Życzę dużo zdrowia – Adrian!
Jeżeli podoba Ci się ten wpis, podziel się nim ze znajomymi:
Kategorie
- Choroba nowotworowa
- Choroby krwi
- Choroby oczu
- Choroby skóry
- Choroby układu krążenia
- Dieta
- Dolegliwości kobiece
- Dolegliwości układu moczowego
- Dolegliwości układu nerwowego
- Dolegliwości układu oddechowego
- Dolegliwości układu pokarmowego
- Macierzyństwo
- Odchudzanie
- Pielęgnacja urody
- Psychika
- Układ kostny
- Zdrowe ciało
Zioła
BABKA LANCETOWATA
BAZYLIA POSPOLITA
BRZOZA
BYLICA ESTRAGON
BYLICA PIOŁUN
CHABER BŁAWATEK
CHRZAN POSPOLITY
DZIEWANNA WIELOKWIATOWA
DZIKI BEZ
DZIURAWIEC ZWYCZAJNY
FIOŁEK
GŁÓG
GORCZYCA BIAŁA
JAŁOWIEC POSPOLITY
JARZĘBINA POSPOLITA
KMINEK ZWYCZAJNY
KOLENDRA SIEWNA
KOPER WŁOSKI
KOZIERADKA POSPOLITA
KRWAWNIK POSPOLITY
LAWENDA
LEN ZWYCZAJNY
LIPA
LUBCZYK OGRODOWY
LUCERNA SIEWNA
ŁOPIAN POSPOLITY
MAJERAN OGRODOWY
MALINA
MELISA LEKARSKA
MIĘTA PIEPRZOWA
MNISZEK LEKARSKI
NAGIETEK LEKARSKI
ORZECH WŁOSKI
OSTROPEST PLAMISTY
PERZ
PODBIAŁ POSPOLITY
POKRZYWA ZWYCZAJNA
POZIOMKA POSPOLITA
RUMIANEK POSPOLITY
SKRZYP POLNY
SZAŁWIA LEKARSKA
TYMIANEK WŁAŚCIWY
WIERZBA BIAŁA