Kategorie
- Choroba nowotworowa
- Choroby krwi
- Choroby oczu
- Choroby skóry
- Choroby układu krążenia
- Dieta
- Dolegliwości kobiece
- Dolegliwości układu moczowego
- Dolegliwości układu nerwowego
- Dolegliwości układu oddechowego
- Dolegliwości układu pokarmowego
- Macierzyństwo
- Odchudzanie
- Pielęgnacja urody
- Psychika
- Układ kostny
- Zdrowe ciało
Zaparcia
Zaparcia -objawy
Zaparcia – są jedną z najczęstszych dolegliwości układu pokarmowego. Kał w zaparciach jest twardy i suchy, oddawany z wysiłkiem. Zaparcia najczęściej występują u kobiet w ciąży, u noworodków oraz u kobiet w podeszłym wieku. Przyczyną zaparć najczęściej jest spożywanie zbyt małej ilości płynów oraz potraw bogatych w błonnik. Zaparcia dzielą się na: nawykowe i kurczowe. Zaparcia nawykowe – są następstwem wstrzymywania stolca, co powoduje rozleniwianie jelit. Przypadłości tej sprzyja stres, siedzący tryb życia oraz brak ruchu. W tej dolegliwości zalecana jest zmiana trybu życia na bardziej aktywny. Zaparcia kurczowe – występują w skutek zaciskania się jelita wokół mas kałowych. W tej przypadłości należy unikać potraw fermentujących, smażonych oraz ostrych przypraw.
Domowe sposoby na zaparcia
Poniższe mieszanki ziołowe ułatwiają wypróżnianie. Ponadto regulują pracę żołądka i całego układu pokarmowego. W przypadku, gdy zaparcia nie ustępują, należy zgłosić się do lekarza w celu ustalenia przyczyny.
Mieszanka ziołowa: łyżkę stołową kopru włoskiego, łyżkę kwiatu bzu czarnego oraz łyżkę soku z aloesu. Całość zalewamy dwiema szklankami wrzątku. Należy pić przez 2 dni, 2 razy dziennie po pół szklanki. Jeżeli zaparcia nie ustępują po dwóch dniach, kurację należy powtórzyć.
Można również przygotować: 50 g mniszka pospolitego, 20 g rumianku pospolitego, 20 g liścia maliny oraz łyżkę stołową soku z aloesu. Łyżkę stołową mieszanki ziół zalewamy szklanką wrzątku, po czym dodajemy łyżkę soku z aloesu. Parzyć pod przykryciem przez 30 minut. Pić 2 razy dziennie po szklance, przez 2 dni. Potem należy zrobić 2 dni przerwy. Jeżeli objawy nie ustępują to kurację należy powtórzyć.
Dieta na zaparcia
Przed każdym posiłkiem należy wypijać szklankę czystej wody, dodatkowo można zjadać ok. 100 g suszonych śliwek. Do jadłospisu należy wprowadzić jak najwięcej produktów zawierających błonnik: kasza jęczmienna, kasza jaglana, kasza manna, ryż biały i ryż brązowy.
Leczenie zaparć należy przede wszystkim zacząć od zmiany trybu życia – jeżeli jest on mało aktywny. Bardzo ważne jest wypijanie jak największej ilości płynów – najlepiej wody mineralnej lub przegotowanej, zwłaszcza w porze letniej.
Zapraszam do przeczytania:
Dolegliwości układu pokarmowego – biegunka
Dolegliwości układu pokarmowego – nieżyt żołądka
Dolegliwości układu pokarmowego – nadkwaśność, zgaga
Źródło: Nina Grella ,,Leczenie naturalne”
Pozdrawiam serdecznie – Adrian!
Jeżeli podoba Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi:
Kategorie
- Choroba nowotworowa
- Choroby krwi
- Choroby oczu
- Choroby skóry
- Choroby układu krążenia
- Dieta
- Dolegliwości kobiece
- Dolegliwości układu moczowego
- Dolegliwości układu nerwowego
- Dolegliwości układu oddechowego
- Dolegliwości układu pokarmowego
- Macierzyństwo
- Odchudzanie
- Pielęgnacja urody
- Psychika
- Układ kostny
- Zdrowe ciało
Zioła
BABKA LANCETOWATA
BAZYLIA POSPOLITA
BRZOZA
BYLICA ESTRAGON
BYLICA PIOŁUN
CHABER BŁAWATEK
CHRZAN POSPOLITY
DZIEWANNA WIELOKWIATOWA
DZIKI BEZ
DZIURAWIEC ZWYCZAJNY
FIOŁEK
GŁÓG
GORCZYCA BIAŁA
JAŁOWIEC POSPOLITY
JARZĘBINA POSPOLITA
KMINEK ZWYCZAJNY
KOLENDRA SIEWNA
KOPER WŁOSKI
KOZIERADKA POSPOLITA
KRWAWNIK POSPOLITY
LAWENDA
LEN ZWYCZAJNY
LIPA
LUBCZYK OGRODOWY
LUCERNA SIEWNA
ŁOPIAN POSPOLITY
MAJERAN OGRODOWY
MALINA
MELISA LEKARSKA
MIĘTA PIEPRZOWA
MNISZEK LEKARSKI
NAGIETEK LEKARSKI
ORZECH WŁOSKI
OSTROPEST PLAMISTY
PERZ
PODBIAŁ POSPOLITY
POKRZYWA ZWYCZAJNA
POZIOMKA POSPOLITA
RUMIANEK POSPOLITY
SKRZYP POLNY
SZAŁWIA LEKARSKA
TYMIANEK WŁAŚCIWY
WIERZBA BIAŁA