Kategorie
- Choroba nowotworowa
- Choroby krwi
- Choroby oczu
- Choroby skóry
- Choroby układu krążenia
- Dieta
- Dolegliwości kobiece
- Dolegliwości układu moczowego
- Dolegliwości układu nerwowego
- Dolegliwości układu oddechowego
- Dolegliwości układu pokarmowego
- Macierzyństwo
- Odchudzanie
- Pielęgnacja urody
- Psychika
- Układ kostny
- Zdrowe ciało
Cukrzyca
Cukrzyca – objawy
Cukrzyca – należy do grupy chorób metabolicznych. Charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukry we krwi – hiperglikemią. Przewlekła hiperglikemia może uszkadzać niektóre narządy, takie jak: serce, nerki, oczy oraz niektóre nerwy. Rozróżniamy cukrzycę typu 1, typu 2, cukrzycę ciężarnych i inne. Najczęściej występuje cukrzyca 2, która charakteryzuje się insulinoodpornością. Ten stan chorobowy wymaga produkcji dużych ilości insuliny, co znacznie przekracza możliwości trzustki. Ten rodzaj cukrzycy z biegiem czasu uszkadza trzustkę. Cukrzyca typu 1 wiąże się z niedostatecznym wydzielaniem insuliny przez trzustkę. Cukrzyca ciężarnych jest spowodowana zmianami hormonalnymi zachodzącymi w okresie ciąży. Leczenie cukrzycy wiąże się z leczeniem wszystkich zmian zachodzących w organizmie.
Zioła na cukrzycę
Poniższe mieszanki ziołowe służą do obniżenia poziomu cukru we krwi. Można je stosować pomocniczo w leczeniu cukrzycy.
Kuracja ziołowa obniżającą poziom cukru we krwi: 50 g pokrzywy, 20 g liści szałwii, 20 g liści czarnego bzu, 20 g korzenia mniszka lekarskiego, 20 g perzu. Łyżkę stołową ziół zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem 1 godzinę. Pić ciepłe, małymi łykami 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.
Można również stosować: 20 g kozłka, 20 g pokrzywy, 20 g liści czarnej jagody, 20 g dziurawca pospolitego. Łyżkę stołową ziół zalać szklanką wrzątku i parzyć 30 minut pod przykryciem. Pić ciepłe, małymi łykami 30 minut przed posiłkiem, 3 razy dziennie.
Dieta dla osób cierpiących na cukrzycę
Przede wszystkim należy ograniczać ilość spożywanego cukru oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Do potraw najlepiej używać oleju słonecznikowego bądź sojowego. Do codziennego menu należy włączyć produkty białkowe typu: biały ser, mleko z niską zawartością tłuszczu, jaja oraz chude mięso. Mięso powinno być gotowane bądź pieczone w folii aluminiowej. Korzystny wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi mają grejpfruty. Należy często pić czystą wodę w ciągu dnia. Bardzo dobrze w przypadku cukrzycy działają regularne spacery. Chorzy cierpiący na tę chorobę zawsze powinni nosić przy sobie niewielką ilość cukru. W przypadku zbyt dużego spadku poziomu cukru może dojść do zasłabnięcia – w takiej sytuacji wystarczy rozpuścić w ustach łyżeczkę niewielką ilość cukru (małą łyżeczkę) i połknąć.
Zapraszam do przeczytania:
Zaburzenia przemiany materii – otyłość
Życzę dużo zdrowia – Adrian!
Jeżeli podoba Ci się ten wpis, podziel się nim ze znajomymi:
Kategorie
- Choroba nowotworowa
- Choroby krwi
- Choroby oczu
- Choroby skóry
- Choroby układu krążenia
- Dieta
- Dolegliwości kobiece
- Dolegliwości układu moczowego
- Dolegliwości układu nerwowego
- Dolegliwości układu oddechowego
- Dolegliwości układu pokarmowego
- Macierzyństwo
- Odchudzanie
- Pielęgnacja urody
- Psychika
- Układ kostny
- Zdrowe ciało
Zioła
BABKA LANCETOWATA
BAZYLIA POSPOLITA
BRZOZA
BYLICA ESTRAGON
BYLICA PIOŁUN
CHABER BŁAWATEK
CHRZAN POSPOLITY
DZIEWANNA WIELOKWIATOWA
DZIKI BEZ
DZIURAWIEC ZWYCZAJNY
FIOŁEK
GŁÓG
GORCZYCA BIAŁA
JAŁOWIEC POSPOLITY
JARZĘBINA POSPOLITA
KMINEK ZWYCZAJNY
KOLENDRA SIEWNA
KOPER WŁOSKI
KOZIERADKA POSPOLITA
KRWAWNIK POSPOLITY
LAWENDA
LEN ZWYCZAJNY
LIPA
LUBCZYK OGRODOWY
LUCERNA SIEWNA
ŁOPIAN POSPOLITY
MAJERAN OGRODOWY
MALINA
MELISA LEKARSKA
MIĘTA PIEPRZOWA
MNISZEK LEKARSKI
NAGIETEK LEKARSKI
ORZECH WŁOSKI
OSTROPEST PLAMISTY
PERZ
PODBIAŁ POSPOLITY
POKRZYWA ZWYCZAJNA
POZIOMKA POSPOLITA
RUMIANEK POSPOLITY
SKRZYP POLNY
SZAŁWIA LEKARSKA
TYMIANEK WŁAŚCIWY
WIERZBA BIAŁA