Kategorie
- Choroba nowotworowa
- Choroby krwi
- Choroby oczu
- Choroby skóry
- Choroby układu krążenia
- Dieta
- Dolegliwości kobiece
- Dolegliwości układu moczowego
- Dolegliwości układu nerwowego
- Dolegliwości układu oddechowego
- Dolegliwości układu pokarmowego
- Macierzyństwo
- Odchudzanie
- Pielęgnacja urody
- Psychika
- Układ kostny
- Zdrowe ciało
Zapotrzebowanie kaloryczne
Przemiana materii
Każdy organizm potrzebuje określonej liczby kalorii w celu prawidłowego funkcjonowania. Posiłki powinny składać się z białka, węglowodanów złożonych, tłuszczu oraz owoców i warzyw. Ilość dostarczanych kalorii jest zróżnicowana i zależy od wielu czynników takich, jak: wiek, płeć oraz rodzaj wykonywanej pracy i trybu życia. Na ogół przyjęła się opinia, że osoby otyłe są puszyste ponieważ dostarczają nadmiar kalorii do organizmu. W rzeczywistości jednak jest inaczej. Jeżeli osoba otyła spożyje posiłek typu fast-food, to organizm zacznie odkładać te kalorie w postaci tkanki tłuszczowej. Osoby otyłe mają wolniejszą przemianę materii niż osoby szczupłe. Osoba szczupła natomiast po zjedzeniu takiego posiłku, co najwyżej może czuć się przejedzona lecz jej organizm szybko wydali zbędne kalorie.
Licznik kalorii – wzór
Jeżeli chcesz się dowiedzieć ile kalorii potrzebuje Twój organizm na dobę, musisz obliczyć swoją podstawową przemianę materii:
Dla kobiet:
PPM (kcal/dobę) = 655,1 + (9,56 • W) + (1,85 • H) – (4,68 • A)
Dla mężczyzn:
PPM (kcal/dobę) = 66,5 + (13,8 • W) + (5,0 • H) – (6,8 • A)
W – masa ciała wyrażona w kg
H – wzrost w centymetrach
A – wiek w latach
Jeżeli znasz już wynik PPM to czas na obliczenie całkowitej przemiany materii:
CPM = PPM x PAL
gdzie PAL to współczynnik aktywności fizycznej, przyjmuje wartości:
mała aktywność – 1,4; umiarkowana aktywność – 1,7; wysoka aktywność fizyczna – 2,0
Całkowita przemiana materii to ilość kalorii potrzebna do utrzymania obecnej wagi. Jeżeli Twoim celem jest spalanie tkanki tłuszczowej to musisz redukować ilość spożywanych kalorii.
Rozkład posiłków
W celu zachowania energii, musisz prawidłowo rozplanować spożywanie posiłków w ciągu dnia. Śniadanie powinno dostarczać ok. 30% dobowego zapotrzebowania na energię i II śniadanie ok. 10%. Obiad powinien zaspokajać ok.35% dobowego zapotrzebowania, przekąska zaś ok. 10%. Kolacja powinna stanowić ok. 25% dobowego zapotrzebowania na energię. Ważne jest też systematyczne spożywanie posiłków, gdyż organizm dzięki temu nie gromadzi zbędnych zapasów tłuszczu. To ogólne zasady, które warto przestrzegać, aby zachować zgrabną sylwetkę.
Pozdrawiam serdecznie – Adrian!
Jeżeli podoba Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi:
Kategorie
- Choroba nowotworowa
- Choroby krwi
- Choroby oczu
- Choroby skóry
- Choroby układu krążenia
- Dieta
- Dolegliwości kobiece
- Dolegliwości układu moczowego
- Dolegliwości układu nerwowego
- Dolegliwości układu oddechowego
- Dolegliwości układu pokarmowego
- Macierzyństwo
- Odchudzanie
- Pielęgnacja urody
- Psychika
- Układ kostny
- Zdrowe ciało
Zioła
BABKA LANCETOWATA
BAZYLIA POSPOLITA
BRZOZA
BYLICA ESTRAGON
BYLICA PIOŁUN
CHABER BŁAWATEK
CHRZAN POSPOLITY
DZIEWANNA WIELOKWIATOWA
DZIKI BEZ
DZIURAWIEC ZWYCZAJNY
FIOŁEK
GŁÓG
GORCZYCA BIAŁA
JAŁOWIEC POSPOLITY
JARZĘBINA POSPOLITA
KMINEK ZWYCZAJNY
KOLENDRA SIEWNA
KOPER WŁOSKI
KOZIERADKA POSPOLITA
KRWAWNIK POSPOLITY
LAWENDA
LEN ZWYCZAJNY
LIPA
LUBCZYK OGRODOWY
LUCERNA SIEWNA
ŁOPIAN POSPOLITY
MAJERAN OGRODOWY
MALINA
MELISA LEKARSKA
MIĘTA PIEPRZOWA
MNISZEK LEKARSKI
NAGIETEK LEKARSKI
ORZECH WŁOSKI
OSTROPEST PLAMISTY
PERZ
PODBIAŁ POSPOLITY
POKRZYWA ZWYCZAJNA
POZIOMKA POSPOLITA
RUMIANEK POSPOLITY
SKRZYP POLNY
SZAŁWIA LEKARSKA
TYMIANEK WŁAŚCIWY
WIERZBA BIAŁA