Skip to content
Sekret Natury

Sekret Natury

Leczenie naturalne, suplementy, ćwiczenia, zdrowy styl życia, diety

  • Strona Główna
  • O mnie
  • Zioła
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Toggle search form

Co jeść jesienią?

Posted on 12 listopada, 201323 lutego, 2014 By Piotr Brak komentarzy do Co jeść jesienią?

 Uwaga na wirusy i wagęjesień 2

Jesień to pora pierwszych przymrozków, deszczu oraz przeziębień. Niższa temperatura powietrza na zewnątrz jest wyraźnym sygnałem dla organizmu o nadchodzącej zimie. W tym okresie, organizm zaczyna przygotowywać się do zimowej pory, gromadząc zapasy tłuszczu. Okres jesienny jest okresem podwyższonego ryzyka przybrania na wadze, zwłaszcza dla osób otyłych.  W deszczowe i chłodne dni nasz układ odpornościowy zostaje wystawiony na próbę – mnożą się wirusy i bakterie.  Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać organizmowi witaminy i minerały wspomagające układ odpornościowy.

Jak odżywiać się jesienią?

Najwięcej witamin zawierają warzywa i owoce, dlatego warto zadbać o ich dostateczną ilość w codziennym jadłospisie.  Powinny one stanowić ok 30% ogólnej ilości całodziennego pożywienia. Warto jeść warzywa, które są na ogół dostępne w każdym sklepie. Jedzmy zatem gruszki, winogrona, śliwki, pomidory, paprykę, kalafiora, czerwone buraczki oraz warzywa dyniowate. Jesienią coraz mniej możemy korzystać ze słońca, co sprawia, że zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na witaminę D, magnez i potas. Zatem  sięgnijmy po ryby – śledzie, łososia, sardynki i tuńczyka – oraz po przetwory mleczne.  Posiłki najlepiej przygotowywać z chudego mięsa, jaj oraz warzyw strączkowych, które są źródłem cynku.  Nie zapominajmy także o czosnku, który ma podobne działanie do antybiotyku – oczywiście używajmy go w w granicach rozsądku. Prawidłowe odżywianie jesienią znacznie podnosi odporność organizmu, więc warto zwrócić na to uwagę.

Dyniowe skarby jesieni

Pospolita dynia jest bogatym źródłem witamin z grupy B, E,C,PP, węglowodanów i białka. Dlatego warto jeść jej pestki i przyrządzać dyniowe potrawy.  Oczywiście prócz dyni można też sięgnąć po patisona, który zawiera witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez i żelazo.  Nie mniej wartościowa jest też cukinia. Zawiera ona znaczne ilości beta-karotenu  i dość sporo soli mineralnych. Poniżej podaję przepis na rozgrzewającą zupę dyniową – w sam raz na chłodne dni. Składniki:

  • 500 g dyni
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka grzanek
  • 0,5 szklanki pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Dynię pokroić w kostkę i zalać 1 szklanką wody. Następnie należy  gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut.
  2. Przestudzoną dynię zmiksować z czosnkiem na gładko. Następnie włożyć do garnka, zalać  mlekiem, posolić i popieprzyć. Potem gotować przez 5 minut oraz przyprawić pietruszką i majerankiem.
  3. Na patelni uprażyć pestki dyni i grzanki. Należy dodać do zupy przed podaniem.

Pozdrawiam serdecznie – Adrian!

Jeżeli podoba Ci się ten wpis, podziel się nim ze znajomymi:

Może Cię zainteresować:

  1. Witaminy i minerały
  2. Dieta podczas ciąży i karmienia piersią
  3. Antyoksydanty naturalne
  4. Jakie są źródła błonnika pokarmowego?
Zdrowe ciało Tags:co jeść jesienią, jak uodpornić organizm, odżywianie jesienią, właściwości odżywcze dynii, zdrowa dieta, zupa dyniowa

Nawigacja wpisu

Previous Post: Przyczyny efektu jo-jo
Next Post: Dieta lekkostrawna

More Related Articles

Jak schudąć za pomocą jabłek? Dieta
Hurtownia Kartonów Ampak - Twój Partner w Opakowaniach Hurtownia Kartonów Ampak – Twój Partner w Opakowaniach Zdrowe ciało
Sposoby na kaca Zdrowe ciało
Nawodnienie organizmu Zdrowe ciało
Antybiotyki naturalne Zdrowe ciało
Hurtownia Kartonów Ampak - Twoje Opakowania na Wyciągnięcie Ręki Hurtownia Kartonów Ampak – Twoje Opakowania na Wyciągnięcie Ręki Zdrowe ciało

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czemu służy to pytanie?

Kategorie

  • Choroba nowotworowa
  • Choroby krwi
  • Choroby oczu
  • Choroby skóry
  • Choroby układu krążenia
  • Dieta
  • Dolegliwości kobiece
  • Dolegliwości układu moczowego
  • Dolegliwości układu nerwowego
  • Dolegliwości układu oddechowego
  • Dolegliwości układu pokarmowego
  • Macierzyństwo
  • Odchudzanie
  • Pielęgnacja urody
  • Psychika
  • Układ kostny
  • Zdrowe ciało

Zioła

ALOES DRZEWIASTY
BABKA LANCETOWATA
BAZYLIA POSPOLITA
BRZOZA
BYLICA ESTRAGON
BYLICA PIOŁUN
CHABER BŁAWATEK
CHRZAN POSPOLITY
DZIEWANNA WIELOKWIATOWA
DZIKI BEZ
DZIURAWIEC ZWYCZAJNY
FIOŁEK
GŁÓG
GORCZYCA BIAŁA
JAŁOWIEC POSPOLITY
JARZĘBINA POSPOLITA
KMINEK ZWYCZAJNY
KOLENDRA SIEWNA
KOPER WŁOSKI
KOZIERADKA POSPOLITA
KRWAWNIK POSPOLITY
LAWENDA
LEN ZWYCZAJNY
LIPA
LUBCZYK OGRODOWY
LUCERNA SIEWNA
ŁOPIAN POSPOLITY
MAJERAN OGRODOWY
MALINA
MELISA LEKARSKA
MIĘTA PIEPRZOWA
MNISZEK LEKARSKI
NAGIETEK LEKARSKI
ORZECH WŁOSKI
OSTROPEST PLAMISTY
PERZ 
PODBIAŁ POSPOLITY
POKRZYWA ZWYCZAJNA
POZIOMKA POSPOLITA
RUMIANEK POSPOLITY
SKRZYP POLNY
SZAŁWIA LEKARSKA
TYMIANEK WŁAŚCIWY
WIERZBA BIAŁA

Copyright © 2025 Sekret Natury.

Powered by PressBook Green WordPress theme