Regeneracja wątroby

przez / niedziela, 30 marca 2014 / Kategoria: Zdrowe ciało

Objawy chorej wątroby

Wątroba pełni funkcję filtra krwi, w związku z czym zatrzymuje toksyny pochodzące m. in. z produktów żywności. Od jej stanu zależy prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Następstwem chorej wątroby mogą być: choroby układu krążenia, choroby układu moczowego i płciowego, choroby kości i stawów, schorzenia układu oddechowego, choroby skóry, a także choroby układu nerwowego. Jak widzisz chora wątroba może być przyczyną poważnych dolegliwości.

Jak sprawdzić stan swojej wątroby?

Jeżeli pojawiają się u Ciebie poniższe dolegliwości, może to świadczyć o zaburzeniu prawidłowej pracy Twojej wątroby. Należą do nich:

  • zażółcenie skóry lub białek oczu
  • plamki na skórze, świąd lub wysypki skórne
  • ciemne zabarwienie moczu
  • jasne stolce
  • nudności po spożyciu posiłku
  • wymioty, częsta biegunka
  • zmniejszenie apetytu
  • redukcja masy ciała
  • ogólne złe samopoczucie
  • gorączka
  • uczucie zmęczenia
  • wzdęcie brzucha po zjedzeniu posiłku
  • obrzęki w stawach
  • ból brzucha u góry po prawej stronie
  • skłonność do tworzenia się siniaków
  • bezsenność lub częste budzenie się w nocy

Regeneracja wątroby

Lecznicza woda

Regenerację wątroby powinieneś zacząć od picia niegazowanej wody mineralnej, ok. 2,5-3 litrów na dobę. Taka ilość może wydawać Ci się zbyt duża, jednak woda posiada nieocenione właściwości oczyszczające. Pierwszą szklankę powinieneś wypić na czczo, resztę w ciągu dnia. Pamiętaj, aby pić małymi łykami i wolnym tempem. W ciągu dnia, staraj się pić 30 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po nim. Podczas regeneracji wątroby całkowicie zrezygnuj z picia kolorowych napojów.

Zioła na wątrobę

Bardzo silne właściwości regenerujące wykazuje Ostropest Plamisty. W aptece lub sklepach zielarskich można kupić całe lub zmielone  nasiona ostropestu. Jeżeli zakupisz całe, to zmiel je w młynku do kawy, aż osiągną postać proszku. W celu regeneracji swojej wątroby spożywaj 1 łyżeczkę zmielonego proszku 3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem. Zawsze popijaj dużą ilością niegazowanej wody mineralnej. Nigdy nie popijaj sokiem lub napojem gazowanym!

Napar ziołowy: 50 g kwiatu mniszka lekarskiego, 20 g kory berberysu, 50 g ziela rzepiku. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Następnie łyżkę stołową ziół zalej szklanką wrzącej wody i parz pod przykryciem ok. 30 minut. Tak przygotowany napar po odcedzeniu pij 3 razy dziennie. Nigdy nie pij naparu z dnia poprzedniego. Najlepiej każdą porcję zaparzaj oddzielnie. Pij małymi łykami, 3o minut przed posiłkiem lub 2 godziny po nim.

Jeżeli stosujesz podany napar ziołowy, to ostropest stosuj tylko raz dziennie.

Ogólne zalecenia

Poniżej podaję ogólne produkty, które powinna zawierać dieta podczas regeneracji wątroby. Pamiętaj, że są to ogólne zalecenia, ponieważ dieta powinna być dobrana odpowiednio do choroby wątroby (marskość, stłuszczenie, zapalenie, itp.)

Osoby chore powinny całkowicie zrezygnować ze spożywania alkoholu, ostrych przypraw, mocnej herbaty oraz kawy. Błędem jest też w takim przypadku stosowania popularnego aloesu pod różną postacią (winko aloesowe, sok, itd.). Aloes dodatkowo może uszkodzić chorą wątrobę. Menu powinno zawierać 4-6 posiłków dziennie, ale nie powinny one być zbyt obfite. Do stołu wstawaj zawsze z lekkim niedosytem. Menu powinno zawierać:

  • pieczywo jasne, płatki zbożowe błyskawiczne,
  •  napoje mleczne niskotłuszczowe:  jogurt naturalny, maślanka naturalna, mleko acidofilne, zsiadłe mleko, kefir
  • serek biały chudy, półtłusty, produkty serowe chude, ewentualnie półtłuste
  • jaja na miękko
  • potrawy gotowane klasycznie lub na parze, potrawy pieczone
  • ryby
  • warzywa gotowane: buraczki, dynia, kabaczki, marchew, fasolka szparagowa, pietruszka, seler, cukinia, groszek zielony, itp.
  • warzywa na surowo, ale drobno pokrojone: pomidory i ogórki kwaszone obrane ze skórki, koperek, rzeżucha, młoda natka pietruszki, starta marchew i kapusta pekińska
  • masło, margaryna i oleje roślinne
  • owoce: banan, brzoskwinia i nektarynki bez skórki, melon, arbuz, jabłko najlepiej pieczone lub gotowane oraz kiwi.

Zobacz też:

 

Życzę dużo zdrowia-Adrian!

 

Jeżeli podoba Ci się wpis, wciśnij ,,LUBIĘ TO”.

Dodaj komentarz

Czemu służy to pytanie?

Góra